Ultimata Guiden om Vaping

Det finns fortfarande gott om förvirring om vad Vaping är och hur e-cigaretter ska användas. Vi här på EQ Cigs vill utbilda och ge svar till vejpare, så vi har sammanställt vår nya Ultimata Guide om Vaping. Guiden beskriver och ger svar på alla dom frågor du någonsin kunnat önska dig att veta om vaping.

Vad är Vaping?

Enkelt uttryckt är Vaping att använda en elektronisk anordning för att leverera nikotin genom ånga. Smaksatt vätska (kallad e-vätska eller e-juice) värms upp och skapar ånga som användaren andas in och ut. En förångare, eller e-cigarett, är den enhet som används för att leverera nikotinet. De finns i ett antal former, storlekar och specifikationer, som alla förklaras i mer detalj senare i vår Ultimata Guide om Vaping.

Hur fungerar en förångare eller e-cigarett?

Olika typer av e-cigaretter fungerar på olika sätt men den grundläggande processen är densamma oavsett vilken typ av enhet du använder. I ett nötskal så händer följande:

  1. Enhetens batteri driver förbrännaren. Batteriet aktiveras genom en knapp som finns på enheten.
  2. Förbrännaren värmer upp vätskan som finns i ett filter eller en tank / clearomiser.
  3. När e-vätskan är tillräckligt uppvärmd produceras ånga som samlas upp i munstycket.
  4. Användaren inhalerar sedan ångan via munstycket och andas ut.

Vad är e-vätska eller e-juice?

E-vätskor eller e-juicer som de också kallas, är de vätskor som används i e-cigaretter. De säljs separat och finns i antingen små flaskor (för påfyllnings e-cigaretter och vape pennor) eller patroner (för engångs och cig-a-like). E-vätskor kommer i ett antal olika smaker, styrkor och typer och de innehåller nikotin som mäts i milligram (mg) eller i procent (%).

Vad är ingredienserna i e-vätskor och e-juicer?

E-vätska innehåller två basingredienser: Propylenglykol (PG) och Vegetabiliskt Glycerin (VG). E-vätskor innehåller normalt både PG och VG och ofta med större mängd av den ena.

Propylenglykol (PG) används bland annat också vid produktion av livsmedel och är mer vanligt förekommande än vegetabiliskt glycerin i produktionen av e-vätska. PG är i allmänhet tänkt att ge en bättre “throat hit” (känslan rökare får i halsen av nikotinet) och erbjuder en större smakintensitet och sliter mindre på förbrännaren än vegetabiliskt glycerin.

Vegetabiliskt glycerin (VG) är sötare än propylenglykol, vilket påverkar smaken i e-vätskor som använder det som bas. Det är tjockare än propylenglykol, vilket kan medföra att det täpper till det interna maskineriet i din e-cigarett om enheten inte är väl underhållen. Det sägs dock att det ger en tjockare vape (ånga) än propylenglykol.

Tillsammans med propylenglykol och vegetabiliskt glycerin innehåller e-vätskor också ibland destillerat vatten för att minska viskositeten, aromer (som varierar beroende på smak av e-vätska) och naturligtvis nikotin (även om vissa e-vätskor är nikotinfria). Dessa ingredienser kommer att variera från smak till smak och styrka till styrka, beroende på specifikationerna för e-vätskan.

Vilka typer av e-cigaretter finns det?

Förångare eller e-cigaretter finns i många olika former, storlekar och stilar. Vissa är små och lätta, utformade för att replikera utseendet och känslan av en traditionell cigarett medan andra är mycket större och skrymmande och är utformade för att se så olika ut som möjligt från en vanlig tobakscigarett. I den här delen av vår Ultimata Guide om Vaping tittar vi på de olika typerna av e-cigg som finns tillgängliga.

Cig-a-like

Som namnet antyder är en cig-a-like en e-cigarett som liknar en traditionell cigarett. Detta innebär att en cig-a-like är lång och smal. Den behöver inte fyllas på med e-vätska eftersom det inte finns någon clearomiser eller tank att hälla e-vätska i och det finns inga små mekanismer som kan tas isär.

En cig-a-like består av två separata delar: (1) en patron eller filter som förseglas och redan innehåller e-vätska och (2) batteriet. Du skruvar helt enkelt på patronen till batteriet och börja vejpa.

 

 

Cig-a-like enheter är att föredra av många eftersom de är enkla att ta med och att använda. Vissa är engångs och kasseras efter användning. Men eftersom de är så lika traditionella cigaretter kan de också orsaka förvirring bland icke-vejpare som kan förväxla dem med tobakscigaretter.

Vape Penna

En vape penna är större och mer skrymmande än en cig-a-like. Den är inte engångs så att du kan använda den om och om igen och det finns fler löstagbara delar: ofta (1) ett munstycke (2) en clearomiser och (3) ett batteri. Med vissa vape pennor kan du dessutom ta  isär clearomisern och plocka ut de olika delarna inuti (t.ex. veken och förbrännaren); andra modeller (t.ex. EQ Cigs Pro Kit) håller dessa delar förseglade så att du inte kan komma åt dem.

 

 

Vape pennor innebär mer arbete och underhåll än cig-a-likes, men för användare som gillar att prova en mängd olika smaker är den extra ansträngning värt det. Eftersom vape pennor är påfyllningsbar kan vejpare prova olika e-vätskor som inte finns till cig-a-likes. Dessutom, eftersom de är återanvändbara , kan de vara mer kostnadseffektiv än engångs och de har inte problemet med att eventuellt bli misstagna för traditionella cigaretter på grund av sin form och storlek. Om du letar efter en e-cigarett som kan leverera bra prestanda, smak och stil så är en vape penna såsom vårt Pro Kit den bästa lösningen för dig.

Box Mods eller Advanced Personal Vaporizers (APVS)

Cig-a-likes och vape pennor är ganska vanligt men hur är det med e-cigg som är lite mer unika? Utöver det mer vanliga utbudet finns också Box Mods eller Avancerade Personliga Vapourisers (APVs), som kommer med en rad olika specifikationer och stilar. Så, till exempel, kan du få en mod som har en trä finish, en som är färgad i olika nyanser, eller en som har ett visst motiv på den. Allt hänger på vad du vill ha! Om du vill ha något mer grundläggande, kan du få det. Om du vill ha något mycket unikt, kan du få det också.

Specifikationerna kan också ändras. Mods och Avancerade Personliga Vapourisers (APVs) har ibland (3) större batterier och förbrännare vilket innebär att mängden ånga de producerar också är större. De har också en (2) clearomiser och (1) munstycke.

 

 

Men även fast Mods har många fördelar, såsom reglerbar temperatur, wattal och luftflöde används de oftast av erfarna vejpare. Nybörjare kan bli vilse bland terminologin och vill kanske ställa fler frågor eller läsa på lite mer innan dem byter till en mod. Dessutom bör nybörjare vara medvetna om att denna typ av enhet kan leverera en kraftigare “throat hit” och bör lära sig om det först också.

Vape Terminologi

Vad är en analog cigarett?

En analog cigarett är inte en Vape anordning alls. I själva verket är det en traditionell cigarett en som bränner tobak inslagen i papper. Det kan tyckas som ett märkligt ord att använda (varför inte bara kalla det en cigarett?) men det skapar en fin skillnad mellan den gamla och den nya världen. Tänk på det i termer av en klocka. En klocka som använder visare för att tala om tiden är en analog klocka, en som använder en LED-display är en digital klocka. Detsamma gäller här. En e-cigarett är den digitala versionen, den traditionella cigaretten är analog på grund av dess mer föråldrade teknik.

Vad är en cig-a-like?

Skrivet som antingen cig-a-like eller cigalike avser detta ord en snygg, smal och enkel e-cigarett som liknar en traditionell cigarett i design och struktur men som istället är en elektronisk vape enhet.

Vad är e-juice/e-vätska?

Om du använder en e-cigarett med en clearomiser behöver du e-juice (även kallad e-vätska) för att fylla på din e-cigarett. E-juice är den vätska som är uppvärmd och förvandlas till ånga som du andas in och andas ut när du vejpar. Den finns i en mängd olika smaker och nikotin styrkor för att passa din smak.

Vad är en clearomiser?

En clearomiser är en tank som rymmer e-juice. Du skruvar av den från själva enheten och häller i din e-juice i när det behöver fyllas på. Clearomisers har ett klart plastglas i deras konstruktion (därav namnet “clearomiser”) så att du kan se hur mycket e-juice du har kvar. De använder silica vekar för att transportera e-vätskan till brännaren för att den ska värmas upp och förångas.

Vad är “Cloud Chasing”?

Allt eftersom vaping har växt och blivit allt mer populärt så har även vaping kulturen växt. Detta har gett upphov till aktiviteter såsom Cloud Chasing. Cloud Chasing är att andas ut så  stora och omfångsrika moln av vape som möjligt. Det anordnas ofta tävlingar i vape butiker och på event.

Vad är ett vape event?

Varje förening behöver sina stora evenemang, och vaping kulturen är inte annorlunda. Vape event är avsedda att föra vejpare tillsammans för att utbyta erfarenheter och expertis med andra medlemmar i föreningen. Musik och andra attraktioner presenteras också ibland på Vape event.

Vad är en Drip Tip?

Medan de flesta vaping enheter använder någon typ av tank eller filter för e-juicen gör de som använder en drip tip det inte. Med en drip tip droppar användaren några droppar e-vätska direkt på bomullsveken som är ansluten till förångaren där den blir uppvärmd.

Vad är en RBA (Rebuildable Atomizer)?

Som man kan läsa av namnet är en RBA eller Rebuildable Atomizer en förångare som kan plockas ner och byggas ihop igen. Därmed är en RBA och dess nära relaterade Rebuildable Dripping Atomizer (RDA) endast för avancerade vejpare.

Vad är en RDA (Rebuildable Dripping Atomizer)?

Detta är en modifierad förångare som inte har någon tank ansluten. För att fylla på droppar vejparen några droppar med e-vätska direkt på värmeelementet. Många tror att detta ger en mer koncentrerad smak även fast det medför mycket jobb för att fylla på. Precis som med en RBA och Drip Tip så är detta endast för avancerade användare.