Blå lysdiod i e cigarett, vinner Nobelpris

Forskarna bakom den blåa lysdioden (LED) har just vunnit 2014 års Nobelpris i fysik. Japp, det är precis samma lysdiod som lyser när du puffar på din EQ Cigs ™ e-cigarett.

Professorer Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura tog hem utmärkelsen i Sverige. De kommer att dela prissumman på åtta miljoner kronor och gå med i en lista över stora sinnen inklusive 2013 års vinnare Peter Higgs (av ”Guds partikel” fame).

Idag, använder företag blåa lysdioder i smartphones för att skapa de knivskarpa skärbilden. Men det är inte förrän du kombinerar blå med röda och gröna lysdioder som det magiska verkligen inträffar.

Röda och gröna lysdioder har funnits i evigheter, men det dröjde till 1990-talet för att knäcka den blå lysdioden. Nyckeln för professorerna Akasaki och Amano låg i galliumnitrid. För att odla tillräckligt stora kristaller av föreningen har de japanska forskarna skapat en klätterställning gjord av safir. Ganska imponerande. Och de hittade precis rätt temperatur för att odla kristaller.

Vad är så speciellt med blå LED?

Du behöver alla tre färgerna för att producera dagens ljusa och energieffektiva lampor och LED-skärmar som finns i datorer, surfplattor och tv-apparater. Vita LED-lampor använder mycket mindre energi än glödlampor eller lysrör. Det beror på att de omvandlar elektricitet direkt till ljusfotoner – så värme och ljus inte slösas bort på samma sätt som traditionella glödlampor.

Lysdioder är tillräckligt effektiv för att köra på billig lokal solenergi. Så detta kan hjälpa mer än 1,5 miljarder människor runt om i världen som inte har tillgång till ett elnät.
En stor, blå värld

Energieffektiva lampor hjälper att minska dom globala koldioxidutsläppen då 20% av världens elektricitet används för belysning. LED lysdioder skulle kunna minska det till endast 4% av förbrukningen.

Vid prisutdelningen, sade Nobelkommittén: ”Glödlampor tände 20-talet; den 21: a århundradet kommer att tända av LED-lampor. ”

Så nästa gång du puffar på din EQ e-cigg, stanna upp och tänk. Du njuter av fördelarna med Nobelprisets vinnande teknik, gigantiska kristaller och byggnadsställningar gjorda av safir. Det är häftigt!

Kommentera